Tholen – Saoedische dadels zijn vooralsnog met name bekend in eigen land, maar binnenkort zal daar verandering in komen. “Wij zijn begin april gestart met de import van dadels uit Saoedi-Arabië. Hiermee willen we de concurrentie aangaan met de Medjoul dadel. Deze groeien in de omgeving van de Al-Asha oase in het oosten van Saoedi-Arabië waar miljoenen palmbomen staan. Door de goede klimatologische omstandigheden is de smaak van de dadels die er groeien heerlijk”, vertelt Mustapha Chihabi van het Belgische bedrijf Tomoor en M1 Distrubution. “Er is daar een enorme consumptie in het land zelf, dus ze hebben nooit eerder gedacht aan export.”

Snoep uit de natuur
In Saoedi-Arabië worden de dadels in oktober geoogst. “Deze worden daarna meteen in de diepvries opgeslagen. Per bestelling worden ze eruit gehaald, gewassen en verpakt. Zo zijn de dadels jaarrond beschikbaar.” In het land zijn er meer dan 350 soorten dadels. “Wij hebben de zeven lekkerste uitgekozen en gaan die bekend maken in de Europese markt. De verschillen zitten in de zoetheid, de textuur, de kleur en de smaak. Alle variëteiten zijn biologisch. We zullen de producten vermarkten onder het merk Tomoor. Momenteel zitten ze nog in bakken van 500 gram, maar we gaan ook kleinere verpakkingen aanbieden. De meeste Europeanen zijn nog niet klaar voor zo’n groot volume in één keer.”Populariteit groeit

Het valt Mustapha op hoe snel de populariteit van dadels toeneemt. “Steeds meer mensen kennen de dadel door de toenemende aandacht voor de gezondheidsvoordelen en het verbruik stijgt jaarlijks. Er is een enorm potentieel. De Saoedische dadel is een gezonde vervanger van suiker, oftewel snoep uit de natuur.” Hij verwacht dat de etnische doelgroep deze nieuwe dadel met gejuich gaat ontvangen. “Zij zijn bekend met dadels, maar nog niet met die uit Saoedi-Arabië. Voor dit land is vanuit de moslimgemeenschap extra respect, dus dit geeft deze dadel al een voorsprong in de markt.”

Tomoor is op zoek naar meerdere distributeurs in Europa. “We krijgen de containers binnen in Antwerpen en vanuit daar kunnen we ze verder verdelen. De prijzen liggen lager dan dadels uit andere landen. Op deze manier kunnen we ze introduceren bij een grote doelgroep. Er komt ook een webshop voor de dadels, waarbij iedereen gemakkelijk online de Saudische dadels kan bestellen.”

Voor meer informatie:
Mustapha Chihabi
Tomoor
GSM: 0032-488 858585
[email protected]
www.tomoor.be

Publicatiedatum: 1-5-2017
Auteur: Gertrude Snoei
Copyright: www.agf.nl